Se godt ud 
Det kan koste dig...
kørekortet ikke at holde bilruderne rene, så du kan se ud. Især i den kolde tid, er det vigtigt at tage kampen op mod dug og is. FDM’s Tekniske Chef, Per Antvorskov, giver her gode råd om renholdelse af ruder.

Hvis du ikke kan se ud af bilens ruder, kan du bringe dit eget og andres liv i fare. Du ser måske ikke cyklisten, som har svage cykellygter, eller fodgængeren, der har glemt sin refleks. Især nu hvor det bliver koldere og mere fugtigt, er det vigtigt at se godt ud. Hvis du ikke har ruderne i orden, kan du blive idømt en bøde og kaldt til en orienterende køreprøve, som skal bestås, hvis du ikke skal miste kørekortet.

Brug isfjerner
Ruder som kun er våde, kan let stryges over med en gummiskraber. Er der is på ruderne, skal du købe noget isfjerner - med håndpumpe – og spraye det på ruden. Når midlet har virket lidt, kan isen skrabes af med en god isskraber, siger FDM’s Tekniske Chef, Per Antvorskov. Det er en dårlig ide at bruge isskraberen alene, da det øger risikoen for, at ruderne ridses af vejsnavs, der har lagt sig på dem.

Frem med bomuldskluden
- Indvendig kan duggen holdes på afstand med en god afrensning, siger Per Antvorskov. Fedt og snavs fra trafikfilm, tobaksrøg, våde hundetunger og fedtede barnehænder vaskes af med en svamp – IKKE en skuresvamp – vædet i sprinklervæske. Tør godt efter med en fnugfri bomuldsklud, for eksempel et kasseret viskestykke. Bliv ved til alle ruder er blanke og uden striber. Når ruderne er rene, kan dug undgås ved at sørge for, at luftstrømmen fra bilens ventilationsanlæg er reguleret korrekt. Se i bilens instruktionsbog, anbefaler Per Antvorskov. Brug aldrig hånden eller en kno til at tørre ruden af. Det virker ikke, og hvis du har en ring med en sten i, kan du ridse ruden slemt, advarer Per Antvorskov.

- Husk også at se viskerbladene efter. Udslidte blade renser ruden dårligt, så hvis gummiet er gammelt og begynder at revne, er det på tide at skifte dem ud. En meget leddeløs visker kan også ridse glasset. Det kan koste en ny forrude og det er for alvor dyrt, siger Per Antvorskov.

Vintertest
Det er i det hele taget en god ide at få bilen gennemgået før vinteren sætter ind. Er du på nogen måde i tvivl om din bil er klar til vinteren, kan du som medlem af FDM få den testet på et FDM testcenter. Her vil motor, styretøj, bremser, el-anlæg, kølesystem, undervogn og dæk blive gennemgået. Og en prøveassistent vil prøvekøre din bil sammen med dig for at kontrollere bilens styring og bremsernes funktion.

 

Tips fra FDM Teknisk Service

  1. Undgå fastfrosne døre: Smør gummilisterne med silikone. Husk endelig at gøre det med en pensel. Det er ikke godt at gøre det med en spray, da det er svært at ramme præcist.
  2. Er der risiko for hård nattefrost, så løft viskerbladene fra ruden om aftenen. Det sikrer, at de ikke er frosset fast om morgenen. Man kan let komme til at ødelægge gummiet, når man prøver at trække viskeren fri af den frosne rude.
  3. Gør ruden ren om aftenen mens den er varm. Så undgår du, at skraberen, der skal i brug om morgenen for at fjerne nattefrostens islag, trækker snavs rundt på ruden og dermed ridser den.

Kilde: FDM