Når du køber bil

 

Tjek Pant i bil og syn GRATIS online: Synsrapporten.dk


Når du køber privat

- kan sagtens lade sig gøre. Blot skal du selv sørge for lidt flere ting, end hvis du købte bilen af en erhvervsdrivende forhandler.En bil er en stor investering for de fleste. Der er derfor god grund til, at du ser dig godt for, inden du sætter din underskrift på en slutseddel. Udover – som også hos forhandleren – at sikre dig, at bilen vil leve op til dine forventninger, bør du undersøge, om bilen er stjålet eller nogen har pant eller ejendomsforbehold i bilen.

Du risikerer nemlig, i bedste fald, at skulle gennem en lang proces, og eventuelt en retssag for at få dine penge tilbage, hvis du køber en stjålet bil, eller en bil, som nogen har pant eller ejendomsforbehold i. I værste fald mister du bilen – uden at få dine penge tilbage.

Du kan sikre dig mod den type skuffelser.. Før du køber, kan du søge information om bilen hos de rette myndigheder og forlange, at den som sælger bilen, skal bevise, at han må sælge den. 

Pant
Pant er i virkeligheden en aftale mellem en långiver og en låntager. Aftalen går ud på, at långiver kan sælge bilen og beholde de penge, han har til gode, hvis låntager ikke betaler lånet tilbage som aftalt. Pantet er altså långivers sikkerhed for, at han kan få sine penge tilbage.
Panthavers ret gælder, selv om pantsætter sælger bilen. Køber du en bil, som nogen har pant i, kan panthaver med andre ord hente bilen hos dig og sælge den på tvangsauktion, hvis pantsætter ikke betaler hele lånet tilbage som aftalt.

Ejendomsforbehold
Ejendomsforbehold er er en form for sikkerhed, som den, der sælger en bil på afbetaling, næsten altid vil bruge. Sælgeren og køberen aftaler, at køberen først kommer til at eje bilen, når hele købesummen er betalt.

Resultatet kan være det samme for dig, som hvis nogen har pant i bilen. Du risikerer at miste den bil, du har købt og betalt, uden at være sikker på, om du får dine penge tilbage.

Stjålne biler
Du kan være uheldig at købe en bil, som er stjålet. Den, som har fået stjålet bilen, kan forlange at få den tilbage – uden at betale en eneste krone til gengæld. Du har ret til at få erstatning af den, som har solgt bilen til dig. En ting er imidlertid at have ret, en anden er at få, hvad du har ret til. En sag om erstatning kan være en lang og besværlig proces, som du skal gøre alt for at undgå.

Ført og fremmest kan du tage forbi din lokale politistation og få oplyst, om bilen er meldt stjålet. Eller du kan forlange af sælger, at han skal fremvise en original registreringsattest med sit eget navn på.


Retur til NYSYNET.DK's forside