Navnets betydning

 

Det betyder navnet på din bil

Efter lidt tid med din nye bil er du vel nærmest dus med den. Men er du på fornavn med den? ikke nødvendigvis, for det er svært at gennemskue, hvorfor "barnet" hedder sådan.
I dag er det lidt af en videnskab at døbe en bil - hvis man da ikke vælger den nemme og logiske løsning og sætter et tal efter mærket. Flere af de store producenter, bland andet Toyota og Nissan, vælger overvejende de kunstige navne, altså uden ordmæssig betydning. Dermed ikke sagt, at navnene er valgt tilfældigt. Alle importører fortæller om utallige overvejelser bag valget af modelnavn. Begreber som målgrupper, segmenter, trends og udtale på flere sprog er typisk blevet endevendt, før dåben finder sted.
Et konstrueret navn har producenten sandsynligvis helt for sig selv, for det må være sjældent uheld, hvis konkurrenten vrider det samme navn ud. Med det kan ske.
 
Citröen
Citröen kan lide bogstavet X:  Saxo, Xsara, Xantia og XM. X'et står ifølge Citröen for teknologien i bilerne, men Berlingo falder uden for Xelskabet.


Ford
Ford Escort betyder ledsager og Focus er et brændpunkt (ildsted på latin) ... og navnet på et tysk månedsmagasin, der gav bilkoncernen lov til at være med på en deler.


Fiat
Da Fiat for nogle år siden brændte varm på betegnelserne  Bravo og Brava, fik man et problem, for de navne havde Ford allerede registeret. Men også navne kan sælges - og det blev de i disse tilfælde.
Fiat har i øvrigt selv en bank med en mængde mulige modelnavne. Disse ubrugte navne bliver i vid udstrækning registreret for at beskytte dem og for at afskære andre fra at bruge dem.


Mitsubishi
Mitsubishi Colt, Lancer, Carisma og Galant er velkendte navne. Engelske navne har flere fordele: Det er et sprog, der er bekendt i alle større bilkøber-nationer, og det kan please især amerikanske bilkøbere og camouflere den japanske oprindelse.


Nissan
Nissan foretrækker kunstnavne, selv om Micra - jævnfør størrelsen - er ganske tæt på mikro.  Primera og Almera betyder ikke noget, men minder om henholdsvis prime (første eller bedste) og admire (beundre).


Opel
Opel bekender sig til kunstnavne, der med Astra, Vectra, Omega, Corsa - og Tigra for den sags skyld - er korte ord, som har bogstavet a til slut. Navnene har ingen selvstændig betydning, men ligger meget tæt op af eksisterende ord: Astra  er flertalsformen for det latinske ord for stjerne, astrum. Vectra minder om vecture, der på latin betyder transport og fra det italienske ord for strøg eller hovedgade, corso, er der ikke langt hen til Corsa.
Med Omega bevæger Opel sig østpå fra latin til græsk. Alfa og omega er henholdsvis det første og sidste bogstav i det græske alfabet - og en dansk talemåde.


Renualt
Renualt finder selv på navnene. Laguna, Megáne og Clio er kunstnavne - karakteristiske og nemme at udtale.


Seat
Seat kører modsat den tankegang. Med Ibiza, Cordoba og Toledo skilter Seat ganske ublufærdigt med, at man er spaniere. Denne form for lokalpatriotisme er ret enestående i bilindustrien, hvor mange generelt foretrækker at være langt mere sprogneutrale.


Skoda
Skoda dyrkede nostalgien - og terper latinen. Felicia er et gammelt Skoda-navn, nøjagtigt som Octavia er det. Felicitas betyder lykke/held., og octavus betyder "den ottende" på latin.


Toyota
Når Toyota finder på et kunstnavn ud fra en længere navneliste, som efterhånden snævres ind til 10-12 muligheder. Carina var en undtagelse. Historien lyder, at en japaner fra hovedkontoret var på besøg hos den danske importør. Under opholdet i Danmark mødte han en pige som hed ... ja, netop! Og hun gav navn til bilen.


Volkswagen
Volkswagen har i mange år dyrket naturfænomener. Vento kommer af det latinske navn for vind (ventus). VW Passat er taget fra den vind, der året rundt blæser fra de subtropiske højtryksområder ind mod ækvator. I 70'erne havde man Scirocco-modellen, opkaldt efter den tørre ørkenvind fra Sahara, som kan opleves på Gran Canaria. Og VW bliver i luften med den nye Bora, som har navn efter den kolde vind ved Sortehavets og Adriaterhavets nordkyster. Fra luften har tyskerne bevæget sig ned i vandet med Golf-strømmen (eller er det golfspil). dermed ender naturlinien. Polo er opkaldt efter spillet, der både kræver hestekræfter, smidighed og kombinationsevner.


Retur til NYSYNET.DK's forside